Ta hjälp vid din köksrenovering

Att inredningstrenden spridit sig som en löpeld över Sverige går inte att förneka. Överallt så ser man inredningstidningar och tv-program som visar upp nya trender, nya designer och tips om hur privatpersoner på egen hand kan nå sina drömmars hus. Detta är också väldigt roligt och något som i slutändan leder till vackrare hus och finare bostäder; en sak som dock inte får förglömmas är att det finns vissa projekt som man ska lämna orörda och använda sig av extern hjälp snarare än att försöka sig på dem på egen hand.

I renoverings- och inredningstrenden så finns det nämligen några områden som kräver att man använder sig av professionella yrkesmän och tar hjälp av deras kompetens. Kortfattat här – det gäller att inse sina egna begränsningar och brister. Bara för att en sak ser enkelt ut på tv eller i en tidning så innebär detta per definition inte att man själv klarar av det. Det vi främst menar med detta och vilka områden som man som privatperson bör undvika handlar om köket och badrummet.

Gemensamt med dessa är att båda dessa involverar både dragning av vatten och elektricitet och det är också dessa båda element som man måste anlita professionell hjälp för. Ska du vid en köksrenovering i Stockholm dra exempelvis golvvärme så är detta något som du måste anlita en elektriker för – oavsett hur lätt det ser ut på de medföljande anvisningarna. Detsamma om du ska dra vatten till badrummet där du måste ta kontakt med en behörig rörmokare och anledningen till detta stavas: risk.

Det finns – helt enkelt – för stora risker med att dra vatten och detta i form av kostsamma vattenskador som dessutom riskerar dina grannars leverne och väl. Gällande att dra el då är det i många fall olagligt och om du ska göra det vid din köksrenovering i Stockholm – ja, då är också chansen stor att du bryter mot lagen. Här gäller det således att separera och skilja mellan äpplen och päron; vissa projekt får du göra och andra projekt måste du ta hjälp för att genomföra. Dessutom; i dagsläget så behöver det heller inte kosta så mycket pengar.

Genomför en köksrenovering med ditt Rot-avdrag

Numera så kan man nämligen använda sig av en väldigt förmånlig skattereduktion som gör att man som privatperson kan dra av upp till halva arbetskostnaden för olika hantverkstjänster. Denna skattereduktion går under benämningen Rot-avdrag och om vi kortfattat beskriver hur denna fungerar rent konkret så kan vi här återvända till den köksrenovering i Stockholm vi hade som exempel ovan.

Vi säger att själva kostnaden för detta arbete totalt uppgår till 50 000 kronor för elektriker, rörmokare och en plattsättare för nytt kakel samt att själva materialet för enkelhetens skulle även det kostar 50 000 kr. Detta ger oss således en summa på 100 000 kr och där du – i och med att du är berättigad till det – kan använda rot-avdraget och därefter dra av halva kostnaden på din deklaration. Din köksrenovering i Stockholm kommer alltså att kosta 75 000 kronor och är således ytterligare ett skäl till varför man inte ska snåla in på proffs.

Några arbeten med renoveringar kan man göra, andra tar man in professionell hjälp för det bästa – och säkraste – resultatet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *